Cykelfeber i Insjön

Det stora cykelintresset, som fångade Sverige under tidigt 1900-tal men ersattes av bilarna, är tillbaka. Precis som då är Clas Ohlson en självklar leverantör för att få hojen att rulla och göras personlig.

När Clas Ohlson 1914 tog över sin brors cykelfirma var det starten på en lång och rik företagarkarriär. För det var när det ekade tomt i cykelbutiken som Clas Ohlson funderade på nästa steg i karriären. Spax kammare, som cykelrörelsen hette, gav honom mersmak i företagande och fick honom att 1918 starta Clas Ohlson & Co, det postorderföretag som än i dag bär hans namn.
I flera år fortsatte han faktiskt med cykelförsäljning, reparationer och tillbehör till cyklar som en del av rörelsen. Postorderdelen var tänkt som ett komplement under lågsäsong. Det blev snart tvärtom. Men cykeln och dess tillbehör fortsatte att vara viktiga fundament i företaget – fast nu som produkt i katalogen.

Med hjälp av en gammal ram, fungerande trampor, trä och masonit var sjövägen helt plötsligt ett hett alternativ.

Den tvåhjuliga cykeln som lanserades i slutet av 1800-talet var under 1900-talets första hälft det demokratiska färdmedlet. När bilen sedan blev billigare under 1950-talet tog det över rollen som medelklassens färdmedel och andelen cyklister sjönk från 80 procent till 20 procent under 1970-talet.
I Clas Ohlsons katalog från slutet av 1920-talet växer sortimentet vad gäller cyklar och 1952-1953 då cykeln porträtteras på omslaget finns ett 40-tal produkter. Clas Ohlsons egen uppfinningsrikedom speglas i vad som går att köpa. Här finns bland annat slirskydd, cykel-ur och cykelborste och för cykeln speciell namnbricka. Det var då fortfarande en självklarhet att laga cykeln om den gick sönder – hållbarhet och spartips i bästa Clas Ohlson-anda.

I katalogen finns till och med en ritning på hur man kan bygga sin egen vattencykel. Med hjälp av en gammal ram, fungerande trampor, trä och masonit var sjövägen helt plötsligt ett hett alternativ.

Det sinande intresset under 1970-talet märks i katalogerna. 1977 finns knappt tio produkter kvar i sortimentet. Bilen har tagit över både som färdmedel och hobby – det är hit de flesta gadgets som lyfter upplevelsen koncentreras.
Men tack och lov har de som föddes under 1970- och 1980-tal från barnsben haft en relation till cykeln. Och i dag, med ökad hälsotrend och miljömedvetande har cykeln återigen blivit ett favoritfärdmedel för många. Självklart speglas det också i katalogen. Den senaste utgåvan innehåller mer än 100 produkter kopplade till cykeln. Nu för tiden har cykeltillbehören en helt egen avdelning i katalogen och här hittas allt från kameror och lampor till pumpar, sadlar och handtag. Att sköta och värna om sin cykel är åter en livsstil.