Paulina uppfann en smarting

Paulina Kolm är en uppfinnande elkonsult, bosatt i Stockholm. För ungefär tio år sedan lyckades hon med hjälp av en egen uppfinning sätta upp en lampa utan att borra i betongväggen. Betongkroksidén marinerades och snart hade Paulina tagit tjänstledigt för att läsa på Uppfinnarskolan Ideum i Lidköping. Apponwall som produkten senare döptes till var en av sakerna hon tog med till skolan. Idag är produkten en uppskattad produkt i Clas Ohlsons sortiment av smarta produkter. Sådana som är lätta att använda och som underlättar livet för konsumenterna.

– Apponwall gör att du kan sätta upp saker på betongväggar utan att behöva borra fula hål. Jag arbetade med utveckling av tillbehören och produkten då jag gick i skolan. På Uppfinnarföreningen i Stockholm, träffade jag en patentingenjör som hjälpte mig med det. Ytterligare två år senare hade jag ett patent och det blev dags att utveckla produkten. Jag hade lärt mig att rita CAD i 3D.

Paulina Kolm har utvecklat App on wall. Foto: Maria Öhman

Hur kom det sig att Apponwall blev en av Clas Ohlsons så kallade smartingar?
– Under en mässa träffade jag Lars-Åke Karlsson som kom att köpa in sig i mitt företag. Han hade kontakt med Clas Ohlson som valde att ta in den i sortimentet. Det är otroligt roligt. Jag har varit i Insjön och träffat den som är produktansvarig och under förra året var jag ute och demade produkten i Clas Ohlsons butiker. Det var väldigt lärorikt och slutade med att jag tog fram en tredje förpackning för ytterligare en upphängningslösning.

Så hur kan jag använda Apponwall?
– Upphängningsanordningen finns i tre färger, en gul för tavlor, en röd för lampor och en svart för nyckelhålsfästen. Det kan komma nya varianter också senare.

Hur känns det att Clas Ohlson säljer din produkt.
– Det är givetvis toppen att få in produkten hos en så stor återförsäljare. Under min utbildning berättade jag om produkten för presumtiva kunder. De flesta tyckte faktiskt att min upphängningsanordning verkade passa bra där. De är ju kända för att ha smarta och bra produkter.