Cykeldator

1980-talets digitalklockor tog världen med storm. Så fort de blev enklare att tillverka började andra branscher ta efter. Cykeldatorn blev den tidens statuspryl såväl på skolgården som i cykelklubben. (Från katalog 1990.)

Ordning, reda och tid1990

Högtryckstvätt

Högtryckstvätten kom till Europa med de amerikanska trupperna som var stationerade i Västtyskland efter andra världskriget. Principen bygger på en hydromekanisk bearbetning samtidigt som vatten och rengöringsmedel löser smuts och fett. (Från katalog 1992.)

1990

Sticksåg

Albert Kaufman presenterade 1946 sticksågen hos sin arbetsgivare Scintilla. Schweizaren hade blivit inspirerad av sin frus symaskin och tagit fram modellen, som är perfekt för att smidigt såga rundade mönster. Innan denna modell såg dagens ljus hade liknande apparater gjorts men nu började de säljas över hela världen. I dag finns sticksågen i batteridrivna varianter utan sladd och oavsett vem som kom på den förgyller den mångas liv. (Från katalog 1995.)

Fixa till i hemmet1950

Självsprutande färgburk

Plastfärgen kom till Sverige i mitten av 1900-talet och gjorde det möjligt att spraymåla på de allra flesta material, som glas. (Från katalog 1957.)