Snabbtelefon

Mindre och delade kontorsytor är en relativt ny företeelse. I 1960-talets Sverige hade tjänstemännen eget rum. Med snabbtelefonen kunde man med bara en knapptryckning nå grannen på andra sidan huset. (Från katalog 1965.)

Lampor och belysning2000

Trädgårdsbelysning

Mångas första möte med solenergi skedde genom just den här prylen. Runt år 2000 började villaägare över hela världen lysa upp gångvägar och rabatter med billiga solcellslampor. Den här varianten är utrustad med LED.

Livet i naturen2000

Gåstavar

En hälsofluga utan dess like som lär ha startat i Finland på 1990-talet, inspirerad av finska längdskidåkares sätt att sommarträna. I dag är stavgång, eller ”nordic walking”, en gigantisk industri. (Från katalog 2005.)

Mat och köksredskap1930

Konservburksöppnare

Under 1810 fick britten Peter Durand patent för idén med en lufttät plåtburk som förlängde matens hållbarhetstid. De första modellerna var dock så tjocka att det krävdes hammare och stämjärn för att öppna dem. Under det amerikanska inbördeskriget 1861–65 lanserades den första öppnaren. Den floppade och inte förrän 1925 kunde man köpa en öppnare med taggigt hjul som kneps fast i locket.