Att minnas och föreviga

Att minnas och föreviga2000

Polaroidkamera

Den snabba framkallningen gjorde Polaroidkameran till en väldigt populär produkt. Den första varianten såldes redan 1948. I dag används tekniken vid festligare tillfällen för att snabbt föreviga minnen från kvällen. (Från katalogen 2002.)

Att minnas och föreviga2010

Webbkamera

Innan smartphones och datorer med inbyggda revolutionerade webbkamerorna all världens chattrum. Den första webbkameran fanns på Cambridge i England och höll koll på en kaffekokare. 1993 kopplades den upp till nätet och blev världens första internetkändis. (Från katalog 2010.)

Att minnas och föreviga1950

Amatörfotografen

I K.O. Sjöströms bok Amatörfotografen fick läsarna ta del av utvecklande tekniska beskrivningar som kamerans uppbyggnad, framkallning, förstoring och skärpedjupstabeller. (Från katalog 1951.)

Att minnas och föreviga1950

Reporterväska

Mumma för den yrkesverksamma journalisten. Här fanns plats för såväl kamera som anteckningsblock och bläckpenna. (Från katalog 1959.)

Att minnas och föreviga1970

Förstoringsapparat

Med hjälp av förstoringsapparaten kan den flitige fotografen hålla koll på samlingen med negativ och kopiera i olika storlekar. (Från katalog 1978.)

Att minnas och föreviga1960

Projektor

För 8-millimeter spelfilm, levererad i snygg koffert. Uppfunnen 1932 och lanserad av
Kodak. 8-millimetersfilmen kom till för hemmavideor och skulle konkurrera med den dyrare 16-millimetersfilmen. 1965 kom uppföljaren Super-8, som tog alla världens amatörfilmare med storm. Den här klassikern från 1950-talet påminner mycket om någon av skolundervisningens varianter med något fladdrande filmer, gärna inställt på lite fel hastighet, sol genom fönsterrutor och det där ljudet när filmrullen spolats tillbaka och piskade sig själv.

Att minnas och föreviga1960

Blixtaggregat

I mitten av 1900-talet kom den externa blixten som monterades på kameror. En stor fördel var att blixten nu inte stal kraft från kamerans batterier. (Från katalog 1966.)

Att minnas och föreviga1920

Pastellkritor

Sedan 1700-talet har barn och konstnärer målat sina konstverk med pulveriserad kalk och färgpulver. Trots att färgen är känslig har konstnärer hyllat dess färgåtergivning. Versioner av Edvard Munchs Skriet är målade som pastell.

Att minnas och föreviga1920

Ritbord

Ett ergonomiskt ritbord lät människor redan i början av förra seklet arbeta bekvämt och med hjälpmedel underlätta skapandet. (Från katalog 1926.)

Björn Haid

”Jag tror Clas chockats om han fått veta att vi har fler butiker än Åhlens”

Läs historien om Clas

Paulina Kolm

”Clas Ohlson är kända för att ha smarta och bra produkter.”

Paulina Kolm levererar smartingen App-on-wall till Clas Ohlson.
Läs om samarbetet.