Att minnas och föreviga

Att minnas och föreviga1950

Filmkamera

Den prisvärda och enkla Kodak Brownie-serien släpptes år 1900. Varianterna som kom var mångas första stillbildskamera, som stjärnfotografen Slim Aarons. Denna filmvariant släpptes 1955 och var för 8-millimetersfilm. Den sista i serien (en stillbilds-variant) släpptes 1986. (Från katalog 1955.)

Att minnas och föreviga1990

Diabildsprojektor

Diabildsprojektorer var länge en naturlig kanal för att visa upp sommarens semesterresor och hela vägen in på 2000-talet en naturlig del av skolundervisningen.

Att minnas och föreviga1950

Reporterväska

Mumma för den yrkesverksamma journalisten. Här fanns plats för såväl kamera som anteckningsblock och bläckpenna. (Från katalog 1959.)

Att minnas och föreviga2010

Webbkamera

Innan smartphones och datorer med inbyggda revolutionerade webbkamerorna all världens chattrum. Den första webbkameran fanns på Cambridge i England och höll koll på en kaffekokare. 1993 kopplades den upp till nätet och blev världens första internetkändis. (Från katalog 2010.)

Att minnas och föreviga1990

Regissörsstol

Den hopfällbara regissörsstolen är ovärderlig för människor på fältet eftersom den är lätt och enkel att packa med sig. I dag också en symbol för filmbranschen. Historiskt ska modellen helst vara utförd med ett säte i canvas och även ha armstöd. Stolstypen går att spåra hela vägen till romarriket. Starten på den senaste trenden startade vid världsutställningen i Chicago 1893.

Att minnas och föreviga2000

Polaroidkamera

Den snabba framkallningen gjorde Polaroidkameran till en väldigt populär produkt. Den första varianten såldes redan 1948. I dag används tekniken vid festligare tillfällen för att snabbt föreviga minnen från kvällen. (Från katalogen 2002.)

Att minnas och föreviga1930

Kontorsgummi

80 gram byrågummi med pensel för den som agerar innan bläcket hunnit torka. Suddgummi och övertäckningsvarianten fick under 1950-talet och skrivmaskinseran jobbig konkurrens av Tipp-ex. (Från katalog 1933.)

Att minnas och föreviga1960

Blixtaggregat

I mitten av 1900-talet kom den externa blixten som monterades på kameror. En stor fördel var att blixten nu inte stal kraft från kamerans batterier. (Från katalog 1966.)

Att minnas och föreviga1920

Målarskrin

Proffsigt målarskrin för oljekonstnären från början av 1900-talet. I valnötsskrinet hittades förutom palettkopp 12 tuber färg, sex penslar och ritkol.

Björn Haid

”Jag tror Clas chockats om han fått veta att vi har fler butiker än Åhlens”

Läs historien om Clas

Paulina Kolm

”Clas Ohlson är kända för att ha smarta och bra produkter.”

Paulina Kolm levererar smartingen App-on-wall till Clas Ohlson.
Läs om samarbetet.