Att minnas och föreviga

Att minnas och föreviga1950

Filmkamera

Den prisvärda och enkla Kodak Brownie-serien släpptes år 1900. Varianterna som kom var mångas första stillbildskamera, som stjärnfotografen Slim Aarons. Denna filmvariant släpptes 1955 och var för 8-millimetersfilm. Den sista i serien (en stillbilds-variant) släpptes 1986. (Från katalog 1955.)

Att minnas och föreviga2010

Webbkamera

Innan smartphones och datorer med inbyggda revolutionerade webbkamerorna all världens chattrum. Den första webbkameran fanns på Cambridge i England och höll koll på en kaffekokare. 1993 kopplades den upp till nätet och blev världens första internetkändis. (Från katalog 2010.)

Att minnas och föreviga1950

Småbildsprojektor

Tysk produkt i ebonit för diabilder i storlek 5×5 cm. (Från katalog 1957.)

Att minnas och föreviga2010

Digital videokamera

Digital Video lanserades 1994 och kassettbanden MiniDV gjorde det möjligt att spela in högkvalitativ film billigt. Formatet ersattes av inspelningar på minneskort. Modellen ovan spelade in på SD/SDHC. (Från katalog 2010.)

Att minnas och föreviga1960

Projektor

För 8-millimeter spelfilm, levererad i snygg koffert. Uppfunnen 1932 och lanserad av
Kodak. 8-millimetersfilmen kom till för hemmavideor och skulle konkurrera med den dyrare 16-millimetersfilmen. 1965 kom uppföljaren Super-8, som tog alla världens amatörfilmare med storm. Den här klassikern från 1950-talet påminner mycket om någon av skolundervisningens varianter med något fladdrande filmer, gärna inställt på lite fel hastighet, sol genom fönsterrutor och det där ljudet när filmrullen spolats tillbaka och piskade sig själv.

Att minnas och föreviga1950

Amatörfotografen

I K.O. Sjöströms bok Amatörfotografen fick läsarna ta del av utvecklande tekniska beskrivningar som kamerans uppbyggnad, framkallning, förstoring och skärpedjupstabeller. (Från katalog 1951.)

Att minnas och föreviga2000

T-shirt med fototryck

Trots att upplösningen inte alltid blir den bästa finns få saker med tydligare budskap. Oavsett om du på bröstet trycker en avbildning av dina barn eller hyllar kollegan som fyller jämnt gör en t-shirt med fototryck jobbet.

Att minnas och föreviga1920

Målarskrin

Proffsigt målarskrin för oljekonstnären från början av 1900-talet. I valnötsskrinet hittades förutom palettkopp 12 tuber färg, sex penslar och ritkol.

Att minnas och föreviga1920

Ritbord

Ett ergonomiskt ritbord lät människor redan i början av förra seklet arbeta bekvämt och med hjälpmedel underlätta skapandet. (Från katalog 1926.)

Björn Haid

”Jag tror Clas chockats om han fått veta att vi har fler butiker än Åhlens”

Läs historien om Clas

Paulina Kolm

”Clas Ohlson är kända för att ha smarta och bra produkter.”

Paulina Kolm levererar smartingen App-on-wall till Clas Ohlson.
Läs om samarbetet.