Att minnas och föreviga

Att minnas och föreviga1950

Amatörfotografen

I K.O. Sjöströms bok Amatörfotografen fick läsarna ta del av utvecklande tekniska beskrivningar som kamerans uppbyggnad, framkallning, förstoring och skärpedjupstabeller. (Från katalog 1951.)

Att minnas och föreviga2010

Digital videokamera

Digital Video lanserades 1994 och kassettbanden MiniDV gjorde det möjligt att spela in högkvalitativ film billigt. Formatet ersattes av inspelningar på minneskort. Modellen ovan spelade in på SD/SDHC. (Från katalog 2010.)

Att minnas och föreviga2000

T-shirt med fototryck

Trots att upplösningen inte alltid blir den bästa finns få saker med tydligare budskap. Oavsett om du på bröstet trycker en avbildning av dina barn eller hyllar kollegan som fyller jämnt gör en t-shirt med fototryck jobbet.

Att minnas och föreviga1920

Målarskrin

Proffsigt målarskrin för oljekonstnären från början av 1900-talet. I valnötsskrinet hittades förutom palettkopp 12 tuber färg, sex penslar och ritkol.

Att minnas och föreviga2000

Polaroidkamera

Den snabba framkallningen gjorde Polaroidkameran till en väldigt populär produkt. Den första varianten såldes redan 1948. I dag används tekniken vid festligare tillfällen för att snabbt föreviga minnen från kvällen. (Från katalogen 2002.)

Att minnas och föreviga1960

Blixtaggregat

I mitten av 1900-talet kom den externa blixten som monterades på kameror. En stor fördel var att blixten nu inte stal kraft från kamerans batterier. (Från katalog 1966.)

Att minnas och föreviga1960

Projektor

För 8-millimeter spelfilm, levererad i snygg koffert. Uppfunnen 1932 och lanserad av
Kodak. 8-millimetersfilmen kom till för hemmavideor och skulle konkurrera med den dyrare 16-millimetersfilmen. 1965 kom uppföljaren Super-8, som tog alla världens amatörfilmare med storm. Den här klassikern från 1950-talet påminner mycket om någon av skolundervisningens varianter med något fladdrande filmer, gärna inställt på lite fel hastighet, sol genom fönsterrutor och det där ljudet när filmrullen spolats tillbaka och piskade sig själv.

Att minnas och föreviga1990

Regissörsstol

Den hopfällbara regissörsstolen är ovärderlig för människor på fältet eftersom den är lätt och enkel att packa med sig. I dag också en symbol för filmbranschen. Historiskt ska modellen helst vara utförd med ett säte i canvas och även ha armstöd. Stolstypen går att spåra hela vägen till romarriket. Starten på den senaste trenden startade vid världsutställningen i Chicago 1893.

Att minnas och föreviga1990

Diabildsprojektor

Diabildsprojektorer var länge en naturlig kanal för att visa upp sommarens semesterresor och hela vägen in på 2000-talet en naturlig del av skolundervisningen.

Björn Haid

”Jag tror Clas chockats om han fått veta att vi har fler butiker än Åhlens”

Läs historien om Clas

Paulina Kolm

”Clas Ohlson är kända för att ha smarta och bra produkter.”

Paulina Kolm levererar smartingen App-on-wall till Clas Ohlson.
Läs om samarbetet.