Att minnas och föreviga

Att minnas och föreviga1950

Småbildsprojektor

Tysk produkt i ebonit för diabilder i storlek 5×5 cm. (Från katalog 1957.)

Att minnas och föreviga1930

Kontorsgummi

80 gram byrågummi med pensel för den som agerar innan bläcket hunnit torka. Suddgummi och övertäckningsvarianten fick under 1950-talet och skrivmaskinseran jobbig konkurrens av Tipp-ex. (Från katalog 1933.)

Att minnas och föreviga1960

Projektor

För 8-millimeter spelfilm, levererad i snygg koffert. Uppfunnen 1932 och lanserad av
Kodak. 8-millimetersfilmen kom till för hemmavideor och skulle konkurrera med den dyrare 16-millimetersfilmen. 1965 kom uppföljaren Super-8, som tog alla världens amatörfilmare med storm. Den här klassikern från 1950-talet påminner mycket om någon av skolundervisningens varianter med något fladdrande filmer, gärna inställt på lite fel hastighet, sol genom fönsterrutor och det där ljudet när filmrullen spolats tillbaka och piskade sig själv.

Att minnas och föreviga2010

Webbkamera

Innan smartphones och datorer med inbyggda revolutionerade webbkamerorna all världens chattrum. Den första webbkameran fanns på Cambridge i England och höll koll på en kaffekokare. 1993 kopplades den upp till nätet och blev världens första internetkändis. (Från katalog 2010.)

Att minnas och föreviga1990

Regissörsstol

Den hopfällbara regissörsstolen är ovärderlig för människor på fältet eftersom den är lätt och enkel att packa med sig. I dag också en symbol för filmbranschen. Historiskt ska modellen helst vara utförd med ett säte i canvas och även ha armstöd. Stolstypen går att spåra hela vägen till romarriket. Starten på den senaste trenden startade vid världsutställningen i Chicago 1893.

Att minnas och föreviga1990

Diabildsprojektor

Diabildsprojektorer var länge en naturlig kanal för att visa upp sommarens semesterresor och hela vägen in på 2000-talet en naturlig del av skolundervisningen.

Att minnas och föreviga1950

Filmkamera

Den prisvärda och enkla Kodak Brownie-serien släpptes år 1900. Varianterna som kom var mångas första stillbildskamera, som stjärnfotografen Slim Aarons. Denna filmvariant släpptes 1955 och var för 8-millimetersfilm. Den sista i serien (en stillbilds-variant) släpptes 1986. (Från katalog 1955.)

Att minnas och föreviga1920

Ritbord

Ett ergonomiskt ritbord lät människor redan i början av förra seklet arbeta bekvämt och med hjälpmedel underlätta skapandet. (Från katalog 1926.)

Att minnas och föreviga1990

Notislappar

På amerikanska 3M försökte uppfinnaren Spencer Silver skapa ett superlim. Men hans klister lyckades aldrig fästa saker, utan de gick alltid att ta bort. Först när hans kollega Arthur Fry, tio år senare, ville slippa problemet med papperslappar som ramlade fick klistret en användning. (Från katalogen 1999.)

Björn Haid

”Jag tror Clas chockats om han fått veta att vi har fler butiker än Åhlens”

Läs historien om Clas

Paulina Kolm

”Clas Ohlson är kända för att ha smarta och bra produkter.”

Paulina Kolm levererar smartingen App-on-wall till Clas Ohlson.
Läs om samarbetet.