Lampor och belysning

Lampor och belysning1980

Handstrålkastare

Uppladningsbara batterier för konsumenter kom redan under nickelkadmium-eran. Sony var de första som 1991 lyckades med de litiumbatterier som används i dag.

Lampor och belysning2010

Elektrisk dekorationsbrasa

Den elektroniska dekorationsbrasan är inte bara dekorativ. Med tre värmelägen ger den förutom extra mysfaktor även värme i stugorna. Och det dessutom utan det extra jobb och de risker som en riktig brasa medför. (Från katalogen 2012.)

Lampor och belysning1980

Reflektorlampa

Dessa pekade ofta mot någon av de miljontals discokulor som på 70-talet tog över jorden. Lampan gav en riktad ljusstråle, men med lite uppfinningsrikedom var det lätt att göra även sovrummet härligt rött.

Lampor och belysning1930

Dynamo

Från att cyklar först kunde utrustas med oljelampor 1876 till den första dynamodrivna cykellyktan gick bara tolv år. Tack vare magnetismens magi blev det säkrare framåt kvällningen.

Lampor och belysning2000

Trädgårdsbelysning

Mångas första möte med solenergi skedde genom just den här prylen. Runt år 2000 började villaägare över hela världen lysa upp gångvägar och rabatter med billiga solcellslampor. Den här varianten är utrustad med LED.

Lampor och belysning2010

Keps med ledbelysning

Med dagens små LED-varianter kan i princip vad som helst bli en lampa. Och om pannlampan inte känns diskret nog kan du flyga under radarn med en minimalistisk kepsarmatur. (Från katalogen 2014.)

Lampor och belysning2000

Discokula

En överlevare från 1970-talets dansgolv. Discokulor finns numera i alla storlekar ända ner till nyckelknippor. Kompletteras med spotlights i tidens färger. (Från katalog 2002.)

Lampor och belysning1930

Tändapparattändare

Den flintaliknande legeringen auermetall uppfanns 1903 och snart ersattes säkerhetständstickan av gnisttändare. Med finmekanikens framsteg blev de allt mindre – och vackrare. (Från katalogen 1933.)

Lampor och belysning1990

Takfläkt

Kära 1900-tal, varför behövde svenskarna takfläktar i sina hem? Populariteten kan hänga samman med 1980-talets exotiska tv-serier från fjärran länder, som Uppdrag Singapore i SVT.

Björn Haid

”Jag tror Clas chockats om han fått veta att vi har fler butiker än Åhlens”

Läs historien om Clas

Paulina Kolm

”Clas Ohlson är kända för att ha smarta och bra produkter.”

Paulina Kolm levererar smartingen App-on-wall till Clas Ohlson.
Läs om samarbetet.