Mat och köksredskap

Mat och köksredskap1990

Smörgåsgrill

Den moderna smörgåsgrillen lanserades och marknadsfördes till stressade familjer under 1970-talet av britten John O´Brien. I Sverige har grillen efter några år i kylan fått ett uppsving tack vare den ökade populäriteten för det italienska köket och delikatesser i allmänhet. Smörgåsgrillen funkar lika bra på smörgåsar med aromat, skinka och hushållsost som med mozzarella, oliver och salsiccia.

Mat och köksredskap1980

Pumptermos

Hur många koppar brännhett termos-kaffe som sålts under idrottsevenemang är svårt att räkna på. Patentet av Reinhold Burger, från 1903, såldes till tyska Thermos AG. Serieproduktionen startade 1920 och företaget har fått ge namn på produkten. I mitten av seklet blev tv-termosen populär i Sverige.

Mat och köksredskap1940

Våffeljärn

Den svenska våfflan med anor från 1600-talet symboliseras i modern tid av sin tunnhet och att de tillagats i ett runt (svenskt!) våffeljärn med plats för fem hjärtformade exemplar.

Mat och köksredskap1930

Konservburksöppnare

Under 1810 fick britten Peter Durand patent för idén med en lufttät plåtburk som förlängde matens hållbarhetstid. De första modellerna var dock så tjocka att det krävdes hammare och stämjärn för att öppna dem. Under det amerikanska inbördeskriget 1861–65 lanserades den första öppnaren. Den floppade och inte förrän 1925 kunde man köpa en öppnare med taggigt hjul som kneps fast i locket.

Mat och köksredskap1990

Mikrovågsugn

Uppfinningen för att tina och värma mat kom redan 1947. Först på 1980-talet slog den stort i Sverige och i dag finns den i nästan vartenda hem. Effektivare har den blivit också.

Mat och köksredskap2000

Hamburgerpress

Hamburgaren kom till landet 1955 när de serverades på den uppmärksammade mässan H55 i Helsingborg. I dag är hamburgare inte längre bara snabbmat utan kan erbjudas på både finare middagar och restauranger.

Mat och köksredskap1990

Pastamaskin

Att göra sin egen pasta är enligt konnässörerna inte bara socialt. Pastan sägs bli tunnare, mer smakrik och mer mättande. Sedan 1960-talet har svenskens genomsnitts­konsumtion av pasta ökat från ett till åtta kilo per år och person. Pastamaskinen gör det lilla extra.

Björn Haid

”Jag tror Clas chockats om han fått veta att vi har fler butiker än Åhlens”

Läs historien om Clas

Paulina Kolm

”Clas Ohlson är kända för att ha smarta och bra produkter.”

Paulina Kolm levererar smartingen App-on-wall till Clas Ohlson.
Läs om samarbetet.