När vi vill nå varandra

När vi vill nå varandra1950

Skrivmaskin

Under mitten av 1800-talet fram till 1900-talet utvecklades de första skrivmaskinerna. Den första storsäljaren hette Remington nr 2 och kom ut på marknaden 1878. Skrivmaskinen blev snabbt en hit och de allt större behoven av pappersarbete krävde fler som skrev. På så sätt banade maskinen väg för kvinnor in i yrkeslivet.
Skrivmaskinen är än i dag en symbol för författare. Den första författaren att köpa en skrivmaskin sägs ha varit Mark Twain, 1874. (Från katalog 1957.)

När vi vill nå varandra1930

Lokaltelefon

För kortare samtal användes lokaltelefoner. De fungerade inom en byggnad och ibland till ett närliggande hus. Mikrotelefonen var utförd i bakelit. (Från katalog 1933.)

När vi vill nå varandra1980

Talförstärkare

Med en tvåvägsförstärkare blev det möjligt att föra samtal i bullrande miljöer. Förstärkare och strupmikrofon gladde såväl MC-förare som segelflygare. (Från katalog 1983.)

När vi vill nå varandra1960

Snabbtelefon

Mindre och delade kontorsytor är en relativt ny företeelse. I 1960-talets Sverige hade tjänstemännen eget rum. Med snabbtelefonen kunde man med bara en knapptryckning nå grannen på andra sidan huset. (Från katalog 1965.)

När vi vill nå varandra2000

Mobiltelefonhållare med bältesclips

Mobiltelefonhållaren har varit den praktiska svenska medelålders mannens bästa vän sedan mobiltelefonen slog igenom. (Från katalog 2001.)

När vi vill nå varandra1930

Telefon med snöre, leksaksvariant

Med hjälp av plåt och snöre kunde tydliga samtal föras trots att de två som korresponderade var 300–400 meter ifrån varandra. (Från katalog 1931.)

När vi vill nå varandra1990

Nummervisare

I mitten av 1990-talet blev de externa nummerpresentatörerna populära. De gjorde det möjligt att se vem som ringt när man missat att svara. På avancerade modeller gick det till och med att spara namn. (Från katalog 1998.)

När vi vill nå varandra1920

Monogramstämpel

En egen namnstämpel ger ett snyggt brevhuvud och tyngd åt budskapen. (Från katalog 1924.)

När vi vill nå varandra1990

Faxmaskin

Innan e-post erövrade världen var faxen, uppfunnen redan 1843, tekniken som användes för att göra elektroniska bildöverföringar. På så sätt kunde till exempel ett underskrivet kontrakt eller en spännande artikel nå en mottagare i en annan del av världen. Tekniskt läste faxen av bilden som skickades och gjorde om den till elektriska signaler via telefonnätet. Mottagarfaxen tolkade signalen och skrev ut meddelandet. (Från katalog 1999.)

Björn Haid

”Jag tror Clas chockats om han fått veta att vi har fler butiker än Åhlens”

Läs historien om Clas

Paulina Kolm

”Clas Ohlson är kända för att ha smarta och bra produkter.”

Paulina Kolm levererar smartingen App-on-wall till Clas Ohlson.
Läs om samarbetet.