När vi vill nå varandra

När vi vill nå varandra1990

Faxmaskin

Innan e-post erövrade världen var faxen, uppfunnen redan 1843, tekniken som användes för att göra elektroniska bildöverföringar. På så sätt kunde till exempel ett underskrivet kontrakt eller en spännande artikel nå en mottagare i en annan del av världen. Tekniskt läste faxen av bilden som skickades och gjorde om den till elektriska signaler via telefonnätet. Mottagarfaxen tolkade signalen och skrev ut meddelandet. (Från katalog 1999.)

När vi vill nå varandra1990

Personsökare Minicall Doro

Personsökarna som kom under 1990-talet var effektiva för föräldrar som sökte sina barn och affärsmän ständigt upptagna i möten, långt borta från den fasta linan. (Från katalog 1995.)

När vi vill nå varandra1990

Telefon 11-minnes

I den klassiska tidstypiska modellen fanns möjlighet att lagra tio nummer. Och dessutom att använda återuppringning för att med bara ett knapptryck slå senast ringda nummer igen. (Från katalog 1993.)

När vi vill nå varandra2000

Bluetooth headset

Sedan 1999 har människor kunnat nyttja tekniken bluetooth. Uppfinningen ger trådlös kommunikation mellan sändare och mottagare (till exempel mobiltelefon och headset eller mobiltelefon och bilstereo). Bakom idén stod Ericsson, IBM, Toshiba, Nokia och Intel. Den danske vikingakungen Harald Blåtand var en god talare och enade Danmark och Norge. Projektgruppen fick namnet Bluetooth, då de som jobbade tillsammans fanns över hela världen och hade lätt för att samarbeta. (Från katalog 2004.)

När vi vill nå varandra1960

Snabbtelefon

Mindre och delade kontorsytor är en relativt ny företeelse. I 1960-talets Sverige hade tjänstemännen eget rum. Med snabbtelefonen kunde man med bara en knapptryckning nå grannen på andra sidan huset. (Från katalog 1965.)

När vi vill nå varandra2000

Bananofon

En dröm för barn uppvuxna på 1970- och 1980-talen var att få ha en egen telefon på rummet. Det skapade en marknad för lite mer ”skojiga” och utflippade modeller som Bananofonen. (Från katalog 2008.)

När vi vill nå varandra1960

Bröstmikrofon

En föregångare till dagens headset var bröstmikrofonen. Smidigt för den som ofta satt i telefon. (Från katalog 1969.)

När vi vill nå varandra1930

Lokaltelefon

För kortare samtal användes lokaltelefoner. De fungerade inom en byggnad och ibland till ett närliggande hus. Mikrotelefonen var utförd i bakelit. (Från katalog 1933.)

När vi vill nå varandra1990

Nummervisare

I mitten av 1990-talet blev de externa nummerpresentatörerna populära. De gjorde det möjligt att se vem som ringt när man missat att svara. På avancerade modeller gick det till och med att spara namn. (Från katalog 1998.)

Björn Haid

”Jag tror Clas chockats om han fått veta att vi har fler butiker än Åhlens”

Läs historien om Clas

Paulina Kolm

”Clas Ohlson är kända för att ha smarta och bra produkter.”

Paulina Kolm levererar smartingen App-on-wall till Clas Ohlson.
Läs om samarbetet.