Ordning, reda och tid

Ordning, reda och tid2010

Robotdammsugaren

Rena science fiction för inte så länge sedan men numera ett allt vanligare inslag i svenska hem. Robotdammsugaren, som är en självgående uppladdningsbar dammsugare, utsågs till Årets julklapp av Handelns utredningsinstitut (HUI) 2015. (Från katalog 2013.)

Ordning, reda och tid1990

Textilvårdsrulle

Till skillnad mot dagens klädvårdsrullar som oftast är täckta med avrivbar tejp sköljdes den här i vatten och kunde återanvändas hur många gånger som helst. (Från katalog 1993.)

Ordning, reda och tid1930

Strykjärn

Pressjärnet, en järnklump som värmdes direkt i öppen eld, är en gammal uppfinning som tros ha förekommit redan på medeltiden. Det mer moderna, elektriska strykjärnet slog igenom för snart 100 år sedan i USA.

Ordning, reda och tid1930

Skoglans

Med skokräm kan användaren hålla skorna i toppskick länge. Men se till att arbeta upp lite värme för att få bästa blanka slutresultat. (Från katalog 1934.)

Ordning, reda och tid1970

Siren

Den elektroniska sirenen såldes med produkttexten: ”med pulserande intensivt Woi Woi Woi-ljud”.

Ordning, reda och tid2000

Brandvarnare

Numera är det krav på brandvarnare i alla nybyggda bostäder. Det bör finnas minst en per våningsplan och en i varje rum där folk sover och de bör kontrolleras varje månad. (Från katalog 2001.)

Ordning, reda och tid1960

Speceriinsats

De vackra speceriinsatserna användes i funkis-köken för torrvaror. I dag är prylarna samlarföremål som ropas in till höga priser på auktioner. Många vill komplettera sitt originalkök. (Från katalog 1965.)

Ordning, reda och tid1920

Hänglås

Olika typer av hänglås tycks ha funnits sedan romartiden. Nummerlåset på bilden beskrevs som gediget och säkert. (Från katalog 1929.)

Ordning, reda och tid1980

Präglingsapparat

Präglingsapparat, eller märkmaskin som den också kallas, användes länge bara i butik och industri för att märka varor. Men när den nådde privat bruk slog den igenom på bred front på ett närmast beroendeframkallande sätt. Aldrig har väl hemmen varit så väl organiserade och uppmärkta som under präglingsapparatens storhetstid.

Björn Haid

”Jag tror Clas chockats om han fått veta att vi har fler butiker än Åhlens”

Läs historien om Clas

Paulina Kolm

”Clas Ohlson är kända för att ha smarta och bra produkter.”

Paulina Kolm levererar smartingen App-on-wall till Clas Ohlson.
Läs om samarbetet.